Insulinooporność

Przy insulinooporności zalecana jest dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Dzięki odpowiedniemu komponowaniu posiłków nie dochodzi do gwałtownych wyrzutów glukozy, a następnie insuliny we krwi. Najważniejsze zasady diety w insulinooporności to:
- Jedzenie regularnych posiłków i nie podjadanie pomiędzy nimi.
- Bazowanie na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
- Wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych i niskocukrowych owoców, szczególnie jagodowych.
- Zamiana cukru na słodziki – erytrytol, ksylitol lub stewię.
- Dbanie o źródło białka, tłuszczu i błonnika w każdym posiłku.
- Umiarkowana, ale regularna aktywność fizyczna i zwiększenie aktywności spontanicznej (zaparkowanie auta na dalszym parkingu, wyjście wcześniej z komunikacji miejskiej, wybór schodów zamiast windy).
Tutaj znajdziesz artykuł, z którego dowiesz się więcej o diecie w insulinooporności.
Z kolei tutaj przeczytasz o ziołach i przyprawach przydatnych w terapii insulinooporności.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w skomponowaniu odpowiedniej diety przy insulinooporności – zapraszam Cię do zapoznania się w ofertą współpracy. Bardzo często dieta w insulinooporności przedstawiana jest jako bardzo restrykcyjna – jednak nie musi taka być!