Dieta przy insulinooporności

Insulinooporność

diagnostyka insulinooporności

Przy insulinooporności zalecana jest dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Dzięki odpowiedniemu komponowaniu posiłków nie dochodzi do gwałtownych wyrzutów glukozy, a następnie insuliny we krwi. Najważniejsze zasady diety w insulinooporności to:

  • Jedzenie regularnych posiłków i nie podjadanie pomiędzy nimi.
  • Bazowanie na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
  • Wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych i niskocukrowych owoców, szczególnie jagodowych.
  • Zamiana cukru na słodziki – erytrytol, ksylitol lub stewię.
  • Dbanie o źródło białka, tłuszczu i błonnika w każdym posiłku.
  • Umiarkowana, ale regularna aktywność fizyczna i zwiększenie aktywności spontanicznej (zaparkowanie auta na dalszym parkingu, wyjście wcześniej z komunikacji miejskiej, wybór schodów zamiast windy).

 

Tutaj znajdziesz artykuł, z którego dowiesz się więcej o diecie w insulinooporności.

Z kolei tutaj przeczytasz o ziołach i przyprawach przydatnych w terapii insulinooporności.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w skomponowaniu odpowiedniej diety przy insulinooporności – zapraszam Cię do zapoznania się w ofertą współpracy. Bardzo często dieta w insulinooporności przedstawiana jest jako bardzo restrykcyjna – jednak nie musi taka być!

Chcesz rozpocząć współpracę lub masz pytanie?