
Cześć, tu Magda!
Jeśli zastanawiasz się na współpracą – super, że weryfikujesz kim jestem 🙂
Skończyłam studia licencjackie i magisterskie z dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym oraz studia podyplomowe z psychodietetyki. Ukończyłam szkolenia z psychologii dla dietetyka oraz psychodietetyki w praktyce, a także roczne studium w Ogólnopolskim Centrum Leczenia Zaburzeń Odżywiania (OCZO). Ma swoim koncie mam też szkolenie SOIT School of Insulinresistance therapy organizowane przez Fundację Insulinooporność i otrzymałam certyfikat Specjalisty Przyjaznego Insulinoopornym.
Brałam udział w badaniu klinicznym, w którym pomagałam badać funkcję bariery jelitowej u kobiet z chorobą Hashimoto. Jestem współautorką broszury edukacyjnej dla pacjentek z niedoczynnością tarczycy, pt. „Dietoterapia autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy” (ISBN: 978-83-65098-86-3). Jestem również współautorką publikacji naukowej „Dysbioza mikrobiomu jelitowego w anoreksji psychicznej” (e-ISSN: 17322693), opublikowanej w Postępach Higieny i Medycyny Doświadczalnej.
Staram się uczyć, że nie ma produktów dozwolonych i zakazanych. Bardzo ważne jest dla mnie budowanie zdrowej i elastycznej relacji z jedzeniem, bez wzbudzania poczucia winy. Staram się również, by współpraca była jak najbardziej wagoinkluzywna, a więc nie skupiona na masie ciała, lecz innych wskaźnikach – takich jak samopoczucie, pewność siebie, wyniki badań, kondycja, budowanie zdrowszych nawyków. Podczas współpracy duży nacisk kładę na edukację żywieniową, dzięki której stopniowo nauczysz się komponować posiłki samodzielne. W swojej pracy wykorzystuję dialog motywujący, mindfullness oraz techniki i ćwiczenia z terapii poznawczo-behawioralnej oraz ACT (wszystko w zakresie swoich kompetencji – psychoedukuję, nie prowadzę psychoterapii).