Planowanie ciąży

Dieta przed zajściem w ciążę

Przygotowanie do ciąży to okres, w którym bardzo ważną rolę odgrywa pełnowartościowa i odżywcza dieta. Dieta sprzyjająca zajściu w ciążę to przede wszystkim dieta przeciwzapalna, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, pomagająca utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi.
dieta przed zajściem w ciążę, dieta płodności

Planowanie ciąży a masa ciała

Czynnikiem obniżającym płodność może być zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka masa ciała. Kobiety chorujące na otyłość mają dwukrotnie wyższe ryzyko niepłodności owulacyjnej. Jednocześnie niedowaga również jest czynnikiem utrudniającym zajście w ciążę. 

Jeśli Twoim celem jest redukcja masy ciała, uważaj na diety niskokaloryczne lub eliminacyjne, obiecujące szybkie odchudzanie! Organizm kobiety przed ciążą potrzebuje różnorodności, dzięki czemu otrzyma wszystkie ważne składniki odżywcze. Diety niskokaloryczne zaburzają pracę jajników i mogą obniżać ilość produkowanych przez nie hormonów! Są również dla organizmu źródłem silnego stresu, co może wręcz utrudniać zajście w ciążę. Zamiast tego wprowadź delikatny deficyt kaloryczny i skup się na budowaniu prozdrowotnych nawyków, które pozostaną z Tobą na dłużej.

Dieta wspomagająca zajście w ciążę - co jeść?

 

  • Włącz do diety białko roślinne z warzyw strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica, groszek), tofu i orzechów. Zastąpienie już 5% energii pochodzącej z białka zwierzęcego – białkiem roślinnym, wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka niepłodności o niemal 50%. 
  • Poza tym zalecane źródła białka to jajka, nabiał oraz chude mięso, takie jak kurczak i indyk. Od czasu do czasu sięgaj też po bogatą w żelazo i cynk wołowinę oraz drobiową wątróbkę. Warto wybierać produkty mięsne o jak najniższym stopniu przetworzenia i krótkim składzie. Super, jeśli dwa razy w tygodniu na Twoim talerzu zagości ryba – porcja chudej i porcja tłustej.
  • Postaraj się, aby główne źródła tłuszczu w Twojej diecie stanowiły tłuszcze roślinne, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, pestki, awokado.
  • Staraj się bazować na węglowodanach złożonych, bogatych w błonnik pokarmowy, dzięki czemu zadbasz o stabilny poziom glukozy we krwi. Włącz do diety pieczywo razowe lub mieszane, makaron z semoliny durum lub pełnoziarnisty, ryż brązowy lub basmati, kasze i płatki zbożowe (owsiane, jaglane, orkiszowe). Nie musisz bać się ziemniaków – gotuj je w mundurkach i nie rozdrabniaj nadmierne, a będą wartościowym źródłem złożonych węglowodanów na Twoim talerzu.
  • Kobiety starające się o dziecko powinny zadbać o to, by ich dieta była bogata w foliany. Kwas foliowy znajdziesz w szpinaku, natce pietruszki, szparagach, fasolce szparagowej, brokułach, awokado, ciecierzycy, produktach pełnoziarnistych i orzechach. Niech kolor zielony gości często na Twoim talerzu!
  • Sięgaj również po owoce jagodowe (truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki) i stosuj przyprawy (kurkuma, imbir, czarnuszka, tymianek, oregano), dzięki czemu zadbasz o związki przeciwzapalne, chroniące komórki jajowe przed uszkodzeniami.

 

Tutaj przeczytasz więcej o roli diety i stylu życia w przygotowaniach do ciąży.

 

Planowanie ciąży - suplementy diety

Planowanie ciąży to okres, w którym warto zadbać o odpowiednią suplementację. Pamiętaj jednak, że suplementację zawsze należy dobrać indywidualnie do potrzeb i stanu zdrowia! Najlepiej skonsultować przyjmowane preparaty ze swoim lekarzem i/lub dietetykiem.

Szczególnym składnikiem odżywczym w czasie starań o dziecko jest kwas foliowy. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca suplementację 0,4 mg kwasu foliowego na dobę każdej kobiecie w wieku prokreacyjnym, co zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej. Kobiety, u których występuje podwyższone ryzyko wad płodu suplementację kwasu foliowego powinny uzgodnić ze swoim lekarzem. W takiej sytuacji dawka powinna być wyższa, uwzględnia się również aktywne formy folianów.

Podczas planowania ciąży warto również oznaczyć poziom witaminy D w surowicy krwi, a następnie dobrać dawkę odpowiednio do wyniku badania. U kobiet bez niedoboru przed ciążą oraz w czasie ciąży i laktacji zaleca się 2000 IU witaminy D dziennie. U kobiet z otyłością warto rozważyć 4000 IU dziennie. 

Planowanie ciąży - współpraca z dietetykiem

Jeśli potrzebujesz wsparcia w przygotowaniu się do ciąży – zapraszam Cię do zapoznania się w ofertą współpracy. Z moją pomocą krok po kroku zbudujesz zdrowe nawyki, zadbasz o odżywczą, pełnowartościową dietę i poprawisz wyniki badań, by zwiększyć szansę na ciążę.

Zgłoszenie przez formularz kontaktowy
01
Zgłoszenie przez formularz kontaktowy
Dane do opłacenia wizyty i link do połączenia się otrzymasz drogą mailową
Pierwsza konsultacja (179 zł)
02
Pierwsza konsultacja (179 zł)
Otrzymasz podsumowanie wizyty i indywidualne materiały edukacyjne
Stały kontakt mailowy
03
Stały kontakt mailowy
Jesteśmy w stałym kontakcie i na bieżąco rozwiązujemy mniejsze problemy
Konsultacja kontrolna (129 zł)
04
Konsultacja kontrolna (129 zł)
Jeśli chcesz nawiązać dłuższą współpracę, ustalimy termin kolejnej konsultacji

Cennik

Potrzebujesz planu żywieniowego? Wybierz pakiet

Jeśli nie wiesz jaką formę współpracy wybrać - umów się na konsultację, na której wspólnie ustalimy co będzie dla Ciebie najkorzystniejsze. Cena pierwszej konsultacji zostanie wliczona w wybrany przez Ciebie pakiet!

Pakiet mini

299
  • Konsultacja online
  • Indywidualne materiały edukacyjne
  • 7-dniowy spersonalizowany jadłospis
  • Opieka mailowa przez 1 miesiąc
  • Przedłużenie pakietu z 10% zniżką

Pakiet premium

999
  • 6 konsultacji online
  • Indywidualne materiały edukacyjne
  • Trzy 14-dniowe spersonalizowane jadłospisy
  • Opieka mailowa przez 6 miesięcy
  • Przedłużenie pakietu z 20% zniżką

Chcesz rozpocząć współpracę lub masz pytanie?