Hipoglikemia poposiłkowa reaktywna
Hipoglikemia reaktywna to zaburzenie gospodarki węglowodanowej u osób nie chorujących na cukrzycę, w którym dochodzi do epizodów hipoglikemii. Poziom glukozy spada poniżej 70 mg/dl ok 3-5 godzin po posiłku. Objawy hipoglikemii to:
- silne uczucie głodu,
- niepokój, lęk,
- nerwowość,
- problemy z koncentracją,
- przyspieszone bicie serca,
- wzmożona potliwość,
- nudności, wymioty,
- upośledzenie ostrości widzenia,
- zaburzenia mowy,
- utrata przytomności.
Do wystąpienia hipoglikemii mogą przyczyniać się długie przerwy między posiłkami, głodzenie, pomijanie śniadań i nieodpowiednie komponowanie posiłków (duża ilość węglowodanów prostych, niewielka ilość białka i błonnika).

Dieta w hipoglikemii reaktywnej powinna bazować na produktach o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. W hipoglikemii należy jeść regularne posiłki co ok 3 godziny oraz komponować je tak, by utrzymać stabilną glikemię. Posiłki oprócz węglowodanów złożonych powinny zawierać również źródło białka, tłuszczu i błonnika pokarmowego.
Najważniejsze zasady diety w hipoglikemii reaktywnej to:
- Jedzenie regularnych posiłków i nie podjadanie pomiędzy nimi.
- Bazowanie na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
- Wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywo razowe, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, mąka typ 2000) i niskocukrowych owoców, szczególnie jagodowych.
- Zamiana cukru na słodziki – erytrytol, ksylitol lub stewię.
- Dbanie o źródło białka, tłuszczu i warzyw w każdym posiłku. Dobre źródła białka to chude mięso, chude i tłuste ryby, jajka, jogurt naturalny, jogurt typu skyr, kefir, maślanka, ser biały, mozzarella, serek wiejski, tofu, soczewica, ciecierzyca, fasola.
- Komponowanie posiłków zgodnie z proporcjami zdrowego talerza.

- Częstego podjadania między posiłkami, co prowadzi do nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.
- Nieodpowiednio skomponowanych posiłków, które zawierają głównie węglowodany (np. bułka z dżemem).
- Obfitych, bogatowęglowodanowych kolacji krótko przed snem.
- Alkoholu.
- Dużej ilości produktów bogatych w cukry proste, takich jak soki owocowe, słodzone napoje, cukier, słodycze, wyroby cukiernicze z mąki oczyszczonej. Jeśli masz na nie ochotę, najlepszą opcja będzie zjedzenie niewielkiej porcji bezpośrednio po dobrze skomponowanym posiłku bogatym w białko, co uchroni przed silnym wzrostem, a następnie spadkiem glukozy we krwi.
Aby schudnąć przy hipoglikemii reaktywnej należy stosować dietę z ujemnym bilansem kalorycznym, czyli spożywać mniej kilokalorii niż wynika z zapotrzebowania organizmu. Dodatkowo dieta redukcyjna przy hipoglikemii reaktywnej powinna charakteryzować się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, co zwiększy sytość po posiłku oraz wspomoże proces redukcji masy ciała.
Jeśli potrzebujesz pomocy w uregulowaniu swojej diety i stabilizacji glikemii – zapraszam do kontaktu i zapoznania się z ofertą współpracy!