SIBO i SIFO
SIBO i SIFO - objawy
Objawy SIBO, SIFO i IMO mogą być do siebie bardzo zbliżone. Są to wzdęcia i gazy, niestrawność, bóle brzucha, biegunki (wodniste lub tłuszczowe) lub zaparcia. Dla SIFO charakterystyczny jest nieprzyjemny zapach z ust, częste infekcje okolic intymnych, układu moczowego i jamy ustnej, zmiany skórne. Można zaobserwować również objawy wynikające z niedoborów pokarmowych, spowodowanych zaburzeniami wchłaniania – niedokrwistość megaloblastyczna, objawy neurologiczne, obrzęki, tężyczka, osteoporoza i osteomalacja, utrata masy ciała.
Organizm człowieka wyposażony jest w kilka mechanizmów chroniących przed nadmiernym rozrostem mikroorganizmów w jelicie. Są to: antybakteryjny kwas żołądkowy, enzymy trawienne, białka przeciwdrobnoustrojowe układu odpornościowego, wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC) pełniący rolę „miotełki” w przewodzie pokarmowym czy zastawka krętniczo-kątnicza (oddzielająca jelito cienkie od grubego). Do SIBO i/lub SIFO dochodzi wtedy, gdy część mechanizmów obronnych ulegnie uszkodzeniu. Przyczyną może być współwystępowanie chorób wpływających na perystaltykę, np. cukrzycy, niedoczynności tarczycy, przewlekłego zapalenia trzustki, a także niedobory odporności, przewlekłe antybiotykoterapie, stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) czy zabiegi w obrębie jamy brzusznej. Dlatego oprócz farmakoterapii, niezwykle ważne jest wspieranie ochronnego środowiska, a dzięki temu zapobieganie nawrotom.
Dieta w SIBO
Jedną z najczęściej stosowanych diet w SIBO jest dieta low FODMAP, czyli ograniczająca fermentujące oligo- di- monosacharydy oraz poliole, które są szybko fermentowane przez bakterie jelitowe, co powoduje nadmierną produkcję gazów w świetle jelita, sprzyjając wzdęciom i bólom. Protokół low FODMAP został stworzony przez naukowców z Uniwersytetu Monash z myślą o pacjentach borykających się z zespołem jelita nadwrażliwego. Składa się z trzech etapów:
- Eliminacji produktów zaostrzających objawy z diety, przy jednoczesnym wprowadzeniu zamienników o podobnej wartości odżywczej
- Stopniowej reintrodukcji tych produktów do diety
- Personalizacji zaleceń
UWAGA! Dieta ograniczająca fermentujące węglowodany powinna być wprowadzona dopiero po okresie antybiotykoterapii! Stosowanie diety eliminacyjnej w trakcie leczenia może spowodować przejście mikroorganizmów w stan przetrwalnikujący i zmniejszyć skuteczność terapii!
SIBO - współpraca dietetyczna
Jeśli został u Ciebie zdiagnozowany przerost bakteryjny lub grzybiczy w jelicie cienkim i potrzebujesz pomocy w modyfikacji swojej diety – zapraszam do kontaktu i zapoznania się z ofertą współpracy!
Zgłoszenie przez formularz kontaktowy
Pierwsza konsultacja (179 zł)
Stały kontakt mailowy
Konsultacja kontrolna (129 zł)
Cennik
Potrzebujesz planu żywieniowego? Wybierz pakiet
Pakiet mini
- Konsultacja online
- Indywidualne materiały edukacyjne
- 7-dniowy spersonalizowany jadłospis
- Opieka mailowa przez 1 miesiąc
- Przedłużenie pakietu z 10% zniżką
Pakiet basic
- 2 konsultacje online
- Indywidualne materiały edukacyjne
- 14-dniowy spersonalizowany jadłospis
- Opieka mailowa przez 3 miesiące
- Przedłużenie pakietu z 15% zniżką
Pakiet premium
- 6 konsultacji online
- Indywidualne materiały edukacyjne
- Trzy 14-dniowe spersonalizowane jadłospisy
- Opieka mailowa przez 6 miesięcy
- Przedłużenie pakietu z 20% zniżką