Dieta w SIBO i SIFO

SIBO i SIFO

Objawy SIBO, SIFO i IMO mogą być do siebie bardzo zbliżone. Są to wzdęcia i gazy, niestrawność, bóle brzucha, biegunki (wodniste lub tłuszczowe) lub zaparcia. Dla SIFO charakterystyczny jest nieprzyjemny zapach z ust, częste infekcje okolic intymnych, układu moczowego i jamy ustnej, zmiany skórne. Można zaobserwować również objawy wynikające z niedoborów pokarmowych, spowodowanych zaburzeniami wchłaniania – niedokrwistość megaloblastyczna, objawy neurologiczne, obrzęki, tężyczka, osteoporoza i osteomalacja, utrata masy ciała. 

Organizm człowieka wyposażony jest w kilka mechanizmów chroniących przed nadmiernym rozrostem mikroorganizmów w jelicie. Są to: antybakteryjny kwas żołądkowy, enzymy trawienne, białka przeciwdrobnoustrojowe układu odpornościowego, wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC) pełniący rolę „miotełki” w przewodzie pokarmowym czy zastawka krętniczo-kątnicza (oddzielająca jelito cienkie od grubego). Do SIBO i/lub SIFO dochodzi wtedy, gdy część mechanizmów obronnych ulegnie uszkodzeniu. Przyczyną może być współwystępowanie chorób wpływających na perystaltykę, np. cukrzycy, niedoczynności tarczycy, przewlekłego zapalenia trzustki, a także niedobory odporności, przewlekłe antybiotykoterapie, stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) czy zabiegi w obrębie jamy brzusznej. Dlatego oprócz farmakoterapii, niezwykle ważne jest wspieranie ochronnego środowiska, a dzięki temu zapobieganie nawrotom

Jedną z najczęściej stosowanych diet w SIBO jest dieta low FODMAP, czyli  ograniczająca fermentujące oligo- di- monosacharydy oraz poliole, które są szybko fermentowane przez bakterie jelitowe, co powoduje nadmierną produkcję gazów w świetle jelita, sprzyjając wzdęciom i bólom. Protokół low FODMAP został stworzony przez naukowców z Uniwersytetu Monash z myślą o pacjentach borykających się z zespołem jelita nadwrażliwego. Składa się z trzech etapów:

  1. Eliminacji produktów zaostrzających objawy z diety, przy jednoczesnym wprowadzeniu zamienników o podobnej wartości odżywczej
  2. Stopniowej reintrodukcji tych produktów do diety 
  3. Personalizacji zaleceń
Zespół jelita drażliwego

UWAGA! Dieta ograniczająca fermentujące węglowodany powinna być wprowadzona dopiero po okresie antybiotykoterapii! Stosowanie diety eliminacyjnej w trakcie leczenia może spowodować przejście mikroorganizmów w stan przetrwalnikujący i zmniejszyć skuteczność terapii!

SIBO - współpraca dietetyczna

Jeśli został u Ciebie zdiagnozowany przerost bakteryjny lub grzybiczy w jelicie cienkim i potrzebujesz pomocy w modyfikacji swojej diety – zapraszam do kontaktu i zapoznania się z ofertą współpracy!

Napisz do mnie w sprawie współpracy:


    Chcesz rozpocząć współpracę lub masz pytanie?