Hiperinsulinemia

Czym jest hiperinsulinemia?

Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę, uczestniczącym w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Wydzielana jest w odpowiedzi na wzrost poziomu glukozy po posiłku. Jeśli dieta charakteryzuje się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym, wyrzuty glukozy są częste i silne, a trzustka produkuje więcej insuliny, co może doprowadzić do hiperinsulinemii.
Hiperinsulinemia może zostać zdiagnozowana podczas testu obciążenia glukozą (OGTT), na który kieruje lekarz. Badanie OGTT polega na pomiarze glikemii na czczo, a następnie godzinę oraz dwie godziny od wypicia roztworu 75 g glukozy. Na badanie należy stawić się na czczo (ostatni posiłek zjeść 8-14 godzin przed pobraniem krwi). Aby wyniki były miarodajne, przed testem nie wprowadzaj zmian w swojej codziennej diecie. Poziom insuliny we krwi należy interpretować razem ze stężeniem poziomu glukozy. Biorąc pod uwagę poziom glukozy i insuliny na czczo można obliczyć tzw. wskaźnik insulinooporności HOMA-IR. Jeśli wynosi więcej niż 2,5 - wskazuje na insulinooporność (IO).

Dieta w hiperinsulinemii - co jeść, by poprawić stan zdrowia?

Hiperinsulinemia bardzo często towarzyszy insulinooporności, a osoby zmagające się z tymi zaburzeniami zastanawiają się co jeść, by poprawić wyniki badań. Insulina wydzielana jest w odpowiedzi na wzrost poziomu glukozy po posiłku, dlatego dieta powinna charakteryzować się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym.

Należy jeść regularne posiłki i ograniczyć podjadanie, pomiędzy posiłkami pić wodę oraz komponować posiłki tak, by oprócz węglowodanów zawierały również białko, tłuszcze i porcję warzyw. Warto włączyć do diety produkty z pełnego ziarna (chleb razowy, makaron pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy, płatki owsiane), wybierać mniej dojrzałe owoce o niskiej zawartości cukru (truskawki, jagody, borówki, maliny, porzeczki) oraz gotować produkty al dente. Hiperinsulinizm jest zaburzeniem dietozależnym. Zdrowa dieta bogata w białko (ryby, chude mięso, jajka, nabiał, rośliny strączkowe), warzywa, oraz błonnik pokarmowy (otręby, siemię lniane, płatki owsiane) pomaga poprawić wyniki badań oraz samopoczucie.

Odchudzanie w hiperinsulinemii

Hiperinsulinemia często współwystępuje z insulinoopornością. Odchudzanie przy wysokim poziomie insuliny będzie znacznie łatwiejsze, jeśli zadbamy o niski ładunek glikemiczny swoich posiłków, ponieważ nadmiar insuliny sprzyja skokom glukozy we krwi, a to nasila apetyt. Podstawą odchudzania jest wprowadzenie deficytu energetycznego.

Hiperinsulinemia - dietetyk

Jeśli potrzebujesz pomocy w stabilizacji swojego poziomu insuliny za pomocą diety i indywidualnie dobranej suplementacji – zapraszam do kontaktu i zapoznania się z ofertą współpracy!

Zgłoszenie przez formularz kontaktowy
01
Zgłoszenie przez formularz kontaktowy
Dane do opłacenia wizyty i link do połączenia się otrzymasz drogą mailową
Pierwsza konsultacja (179 zł)
02
Pierwsza konsultacja (179 zł)
Otrzymasz podsumowanie wizyty i indywidualne materiały edukacyjne
Stały kontakt mailowy
03
Stały kontakt mailowy
Jesteśmy w stałym kontakcie i na bieżąco rozwiązujemy mniejsze problemy
Konsultacja kontrolna (129 zł)
04
Konsultacja kontrolna (129 zł)
Jeśli chcesz nawiązać dłuższą współpracę, ustalimy termin kolejnej konsultacji

Cennik

Potrzebujesz planu żywieniowego? Wybierz pakiet

Jeśli nie wiesz jaką formę współpracy wybrać - umów się na konsultację, na której wspólnie ustalimy co będzie dla Ciebie najkorzystniejsze. Cena pierwszej konsultacji zostanie wliczona w wybrany przez Ciebie pakiet!

Pakiet mini

299
  • Konsultacja online
  • Indywidualne materiały edukacyjne
  • 7-dniowy spersonalizowany jadłospis
  • Opieka mailowa przez 1 miesiąc
  • Przedłużenie pakietu z 10% zniżką

Pakiet premium

999
  • 6 konsultacji online
  • Indywidualne materiały edukacyjne
  • Trzy 14-dniowe spersonalizowane jadłospisy
  • Opieka mailowa przez 6 miesięcy
  • Przedłużenie pakietu z 20% zniżką

Chcesz rozpocząć współpracę lub masz pytanie?