Zdrowa dieta w ciąży
Zdrowa dieta w ciąży - czego unikać?
W czasie ciąży należy unikać produktów, które niosą za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego – surowego mięsa (tatar, krwisty stek), ryb (sushi) i jajek (kogel-mogel, kremy na bazie surowych jajek), surowych kiełków, mleka niepasteryzowanego i serów pleśniowych. Przeciwwskazana w ciąży jest również sacharyna. Jest to słodzik przenikający przez łożysko, który znajduje się w niektórych napojach gazowanych czy gumach do żucia. Kobiety w ciąży powinny również uważać na niektóre zioła, w tym:
- ziele piołunu,
- aloes,
- olejek anyżowy,
- liść boldo,
- kłącze pluskwicy,
- olejek koperkowy,
- nasienie kozieradki,
- korę kruszyny,
- liść miłorzębu,
- korzeń/kłącze lukrecji,
- owoce jałowca,
- kłącze krzyżownicy zwyczajnej,
- korzeń rzewienia,
- liście szałwii,
- liście/owoce senesu,
- liście mącznicy,
- dziką różę,
- liście maliny właściwej,
- kozłek lekarski.
Dieta odchudzająca w ciąży?
W pierwszym trymestrze ciąży zapotrzebowanie kaloryczne kobiety, która przed ciążą miała prawidłową masę ciała wzrasta o 85 kcal (tyle, co jedno jabłko), w drugim – 285 kcal (tyle, co jogurt naturalny z owocami i łyżką orzechów), a w trzecim – 475 kcal dziennie (tyle, co dwie kanapki z serem i warzywami).
Ciąża jest więc szczególnym czasem, kiedy organizm kobiety potrzebuje energii do prawidłowego rozwoju maluszka. Restrykcyjne odchudzanie się może skutkować anemią, osteoporozą i niedoborami pokarmowymi u kobiety, a także zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu, konieczności cesarskiego cięcia i problemów z laktacją. Jednocześnie zalecany wzrost masy ciała u kobiety w ciąży jest zależny od jej masy ciała przed ciążą. U kobiet z otyłością powinien mieścić się w przedziale 5-9 kg, a w niektórych przypadkach zaleca się utrzymanie aktualnej wagi, pod stałą kontrolą procesu ciąży.
Dieta niskowęglowodanowa w ciąży?
Zalecana ilość węglowodanów w diecie kobiet ciężarnych to 45-65% energii diety. W czasie ciąży zapotrzebowanie na węglowodany wzrasta o ok 1/3. Żadne uznane gremium naukowe, zarówno w Polsce, jak i na świecie, nie rekomenduje stosowania diety wysokotłuszczowej (niskowęglowodanowej) w żywieniu człowieka, zwłaszcza w okresie ciąży.
Dieta wegetariańska i wegańska w ciąży?
Zarówno dieta wegetariańska, jak i wegańska w ciąży mogą być bezpieczne i zdrowe, powinny być jednak prowadzone pod okiem dietetyka. Dotyczy to szczególnie diety roślinnej. W codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa strączkowe, tofu, orzechy i pestki, produkty zbożowe oraz roślinne alternatywy dla nabiału wzbogacone w wapń. W diecie wegetariańskiej dodatkowo jajka oraz nabiał. Oprócz dobrze zbilansowanej diety, niezbędna jest też suplementacja kwasu foliowego, witaminy D, kwasów omega-3 oraz jodu, a w przypadku diety wegańskiej – koniecznie witaminy B12.
Zdrowa dieta w ciąży - współpraca z dietetykiem
Jeśli potrzebujesz wsparcia w skomponowaniu pełnowartościowej i zdrowej diety w ciąży – zapraszam Cię do zapoznania się w ofertą współpracy. Pomogę Ci zadbać o wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zdrowe przyrosty masy ciała i prawidłowe wyniki badań, np. w teście tolerancji glukozy (OGTT).
Zgłoszenie przez formularz kontaktowy
Pierwsza konsultacja (200 zł)
Stały kontakt mailowy
Konsultacja kontrolna (150 zł)
Cennik
Potrzebujesz planu żywieniowego? Wybierz pakiet
Pakiet startowy
- Konsultacja online (90 min)
- Podsumowanie konsultacji w pliku pdf
- Praktyczne materiały edukacyjne
- 7-dniowy spersonalizowany plan żywieniowy
- Opieka mailowa przez 1 miesiąc
Pakiet rozszerzony
- Konsultacja online (90 min)
- 2 konsultacje kontrolne (60 min)
- Podsumowanie konsultacji w pliku pdf
- Praktyczne materiały edukacyjne
- 14-dniowy spersonalizowany plan żywieniowy
- Opieka mailowa przez 3 miesiące
Pakiet dziennik nawyków
- Konsultacja online (90 min)
- Konsultacja kontrolna (60 min)
- Podsumowanie konsultacji w pliku pdf
- Praktyczne materiały edukacyjne
- Dziennik nawyków online przez 1 miesiąc