Zdrowa dieta w ciąży

Zdrowa dieta w ciąży

suplementacja w ciąży

W czasie ciąży należy unikać produktów, które niosą za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego – surowego mięsa (tatar, krwisty stek), ryb (sushi) i jajek (kogel-mogel, kremy na bazie surowych jajek), surowych kiełków, mleka niepasteryzowanego i serów pleśniowych. Przeciwwskazana w ciąży jest również sacharyna. Jest to słodzik przenikający przez łożysko, który znajduje się w niektórych napojach gazowanych czy gumach do żucia. Kobiety w ciąży powinny również uważać na niektóre zioła, w tym:

  • ziele piołunu,
  • aloes,
  • olejek anyżowy,
  • liść boldo,
  • kłącze pluskwicy,
  • olejek koperkowy,
  • nasienie kozieradki,
  • korę kruszyny,
  • liść miłorzębu,
  • korzeń/kłącze lukrecji,
  • owoce jałowca,
  • kłącze krzyżownicy zwyczajnej,
  • korzeń rzewienia,
  • liście szałwii,
  • liście/owoce senesu,
  • liście mącznicy,
  • dziką różę,
  • liście maliny właściwej,
  • kozłek lekarski.

W pierwszym trymestrze ciąży zapotrzebowanie kaloryczne kobiety, która przed ciążą miała prawidłową masę ciała wzrasta o 85 kcal (tyle, co jedno jabłko), w drugim – 285 kcal (tyle, co jogurt naturalny z owocami i łyżką orzechów), a w trzecim – 475 kcal dziennie (tyle, co dwie kanapki z serem i warzywami). 

Ciąża jest więc szczególnym czasem, kiedy organizm kobiety potrzebuje energii do prawidłowego rozwoju maluszka. Restrykcyjne odchudzanie się może skutkować anemią, osteoporozą i niedoborami pokarmowymi u kobiety, a także zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu, konieczności cesarskiego cięcia i problemów z laktacją. Jednocześnie zalecany wzrost masy ciała u kobiety w ciąży jest zależny od jej masy ciała przed ciążą. U kobiet z otyłością powinien mieścić się w przedziale 5-9 kg, a w niektórych przypadkach zaleca się utrzymanie aktualnej wagi, pod stałą kontrolą procesu ciąży.

wzrost masy ciała w ciąży

Zalecana ilość węglowodanów w diecie kobiet ciężarnych to 45-65% energii diety. W czasie ciąży zapotrzebowanie na węglowodany wzrasta o ok 1/3. Żadne uznane gremium naukowe, zarówno w Polsce, jak i na świecie, nie rekomenduje stosowania diety wysokotłuszczowej (niskowęglowodanowej) w żywieniu człowieka, zwłaszcza w okresie ciąży.

Zarówno dieta wegetariańska, jak i wegańska w ciąży mogą być bezpieczne i zdrowe, powinny być jednak prowadzone pod okiem dietetyka. Dotyczy to szczególnie diety roślinnej. W codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa strączkowe, tofu, orzechy i pestki, produkty zbożowe oraz roślinne alternatywy dla nabiału wzbogacone w wapń. W diecie wegetariańskiej dodatkowo jajka oraz nabiał. Oprócz dobrze zbilansowanej diety, niezbędna jest też suplementacja kwasu foliowego, witaminy D, kwasów omega-3 oraz jodu, a w przypadku diety wegańskiej – koniecznie witaminy B12.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w skomponowaniu pełnowartościowej i zdrowej diety w ciąży – zapraszam Cię do zapoznania się w ofertą współpracy. Pomogę Ci zadbać o wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zdrowe przyrosty masy ciała i prawidłowe wyniki badań, np. w teście tolerancji glukozy (OGTT).

Chcesz rozpocząć współpracę lub masz pytanie?