Dieta w cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2

dieta w cukrzycy typu 2

Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Najważniejsza w leczeniu cukrzycy typu 2 jest modyfikacja stylu życia – odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Na bardziej zaawansowanym etapie choroby niezbędne jest włączenie leków – początkowo doustnych, a następnie insuliny. Nie ma diety uniwersalnej dla wszystkich osób z cukrzycą. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w leczeniu cukrzycy mogą być stosowane różne strategie żywieniowe, np. dieta śródziemnomorska, dieta DASH, dieta fleksitariańska, diety roślinne.

Węglowodany:
  • W diecie należy ograniczyć produkty bogate w węglowodany proste, które gwałtowanie podnoszą poziom glukozy we krwi, czyli słodycze, soki i słodzone napoje, wyroby cukiernicze, słone przekąski, produkty wysokoprzetworzone i typu fast food, produkty z oczyszczonej mąki
  • Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym. Polecane jest pieczywo razowe, ryż brązowy, kasze (gryczana, pęczak, komosa), makaron pełnoziarnisty.
  • Cukier warto zastąpić substancjami słodzącymi (słodzikami) – erytrolem, krylitolem, stawią. Nie zaleca się stosowania fruktozy, cukru trzcinowego, brązowego, kokosowego, syropu z agawy, syropu klonowy czy miodu jako zamienników cukru.
Białko:
  • Dodatek białka do posiłku obniża jego ładunek glikemiczny, dzięki czemu glikemia po posiłku wzrasta wolniej. Warto łączyć produkty węglowodanowe ze źródłami białka – chudym mięsem, rybą, odtłuszczonym nabiałem, jajkami. Warto również włączyć do diety warzywa strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca, soczewica, groszek zielony), które są nie tylko źródłem roślinnego białka, ale także błonnika pokarmowego.
Tłuszcze:
  • Ze względu na większe ryzyko dyslipidemii w cukrzycy, należy zmniejszyć udział tłuszczów nasyconych w diecie (ograniczyć masło, smalec, ser żółty i pleśniowy, tłuste mięsa i przetwory mięsne).
  • Rekomendowane są przede wszystkim tłuszcze roślinne (oliwa, olej rzepakowy, margaryna miękka, awokado, orzechy), z wyjątkiem palmowego i kokosowego.

 

Główną wskazówką komponowania posiłków jest zasada zdrowego talerza. Połowę talerza jak najczęściej powinny stanowić warzywa, ćwierć źródło węglowodanów złożonych i ćwierć źródło białka. Tłuszcze stanowią dodatek do posiłku i nie powinny być spożywane w nadmiarze.

zasada zdrowego talerza w cukrzycy typu 2

Jeśli potrzebujesz wsparcia i edukacji żywieniowej w cukrzycy – zapraszam Cię do zapoznania się w ofertą współpracy. Z moją pomocą krok po kroku zbudujesz zdrowe nawyki, zadbasz o pełnowartościową dietę i poprawisz wyniki badań.

Chcesz rozpocząć współpracę lub masz pytanie?