Dieta w cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi). Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, która kiedyś uważana była za chorobę osób starszych, natomiast dzisiaj coraz częściej diagnozowana jest również u dzieci. Poprzedzana jest przez insulinooporność.
Insulina jest hormonem produkowanym w trzustce, którego zadaniem jest transport glukozy do wnętrza komórek organizmu, a dzięki temu obniżenie poziomu cukru we krwi po posiłku. Początkowo produkowana przez trzustkę insulina utrzymuje poziom glukozy we krwi na prawidłowym lub lekko podwyższonym poziomie (stan przedcukrzycowy). Jednak w pewnym momencie komórki beta trzustki zaczynają tracić zdolność do produkcji tak dużej ilości insuliny - rozwija się cukrzyca typu 2.
dieta w cukrzycy typu 2

Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Dieta w cukrzycy typu 2

Najważniejsza w leczeniu cukrzycy typu 2 jest modyfikacja stylu życia – odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Na bardziej zaawansowanym etapie choroby niezbędne jest włączenie leków – początkowo doustnych, a następnie insuliny. Nie ma diety uniwersalnej dla wszystkich osób z cukrzycą. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w leczeniu cukrzycy mogą być stosowane różne strategie żywieniowe, np. dieta śródziemnomorska, dieta DASH, dieta fleksitariańska, diety roślinne.

Dieta diabetyka - ogólne zasady

Węglowodany:
  • W diecie należy ograniczyć produkty bogate w węglowodany proste, które gwałtowanie podnoszą poziom glukozy we krwi, czyli słodycze, soki i słodzone napoje, wyroby cukiernicze, słone przekąski, produkty wysokoprzetworzone i typu fast food, produkty z oczyszczonej mąki
  • Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym. Polecane jest pieczywo razowe, ryż brązowy, kasze (gryczana, pęczak, komosa), makaron pełnoziarnisty.
  • Cukier warto zastąpić substancjami słodzącymi (słodzikami) – erytrolem, krylitolem, stawią. Nie zaleca się stosowania fruktozy, cukru trzcinowego, brązowego, kokosowego, syropu z agawy, syropu klonowy czy miodu jako zamienników cukru.
Białko:
  • Dodatek białka do posiłku obniża jego ładunek glikemiczny, dzięki czemu glikemia po posiłku wzrasta wolniej. Warto łączyć produkty węglowodanowe ze źródłami białka – chudym mięsem, rybą, odtłuszczonym nabiałem, jajkami. Warto również włączyć do diety warzywa strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca, soczewica, groszek zielony), które są nie tylko źródłem roślinnego białka, ale także błonnika pokarmowego.
Tłuszcze:
  • Ze względu na większe ryzyko dyslipidemii w cukrzycy, należy zmniejszyć udział tłuszczów nasyconych w diecie (ograniczyć masło, smalec, ser żółty i pleśniowy, tłuste mięsa i przetwory mięsne).
  • Rekomendowane są przede wszystkim tłuszcze roślinne (oliwa, olej rzepakowy, margaryna miękka, awokado, orzechy), z wyjątkiem palmowego i kokosowego.

 

Dieta w cukrzycy typu 2 - jak komponować posiłki?

Główną wskazówką komponowania posiłków jest zasada zdrowego talerza. Połowę talerza jak najczęściej powinny stanowić warzywa, ćwierć źródło węglowodanów złożonych i ćwierć źródło białka. Tłuszcze stanowią dodatek do posiłku i nie powinny być spożywane w nadmiarze.

zasada zdrowego talerza w cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 - współpraca z dietetykiem

Jeśli potrzebujesz wsparcia i edukacji żywieniowej w cukrzycy – zapraszam Cię do zapoznania się w ofertą współpracy. Z moją pomocą krok po kroku zbudujesz zdrowe nawyki, zadbasz o pełnowartościową dietę i poprawisz wyniki badań.

Zgłoszenie przez formularz kontaktowy
01
Zgłoszenie przez formularz kontaktowy
Dane do opłacenia wizyty i link do połączenia się otrzymasz drogą mailową
Pierwsza konsultacja (179 zł)
02
Pierwsza konsultacja (179 zł)
Otrzymasz podsumowanie wizyty i indywidualne materiały edukacyjne
Stały kontakt mailowy
03
Stały kontakt mailowy
Jesteśmy w stałym kontakcie i na bieżąco rozwiązujemy mniejsze problemy
Konsultacja kontrolna (129 zł)
04
Konsultacja kontrolna (129 zł)
Jeśli chcesz nawiązać dłuższą współpracę, ustalimy termin kolejnej konsultacji

Cennik

Potrzebujesz planu żywieniowego? Wybierz pakiet

Jeśli nie wiesz jaką formę współpracy wybrać - umów się na konsultację, na której wspólnie ustalimy co będzie dla Ciebie najkorzystniejsze. Cena pierwszej konsultacji zostanie wliczona w wybrany przez Ciebie pakiet!

Pakiet mini

299
  • Konsultacja online
  • Indywidualne materiały edukacyjne
  • 7-dniowy spersonalizowany jadłospis
  • Opieka mailowa przez 1 miesiąc
  • Przedłużenie pakietu z 10% zniżką

Pakiet premium

999
  • 6 konsultacji online
  • Indywidualne materiały edukacyjne
  • Trzy 14-dniowe spersonalizowane jadłospisy
  • Opieka mailowa przez 6 miesięcy
  • Przedłużenie pakietu z 20% zniżką

Chcesz rozpocząć współpracę lub masz pytanie?