Choroba trzewna (celiakia)

Celiakia - choroba trzewna

Niezdiagnozowana celiakia może doprowadzić do wielu poważnych powikłań, takich jak wczesna osteoporoza, zaburzenia miesiączkowania i problemy z zajściem w ciążę, niedokrwistość, depresja.

Zalecenia żywieniowe w celiakii obejmują przede wszystkim stosowanie ścisłej diety bezglutenowej do końca życia. Z diety należy wykluczyć wszystkie produkty zawierające pszenicę, jęczmień lub żyto. Chorzy na celiakię powinni wybierać produkty certyfikowane ze znakiem  przekreślonego kłosa. 

Produkty przeciwwskazane w celiakii, których należy bezwzględnie unikać to wszystkie  produkty zawierające pszenicę, jęczmień lub żyto (mąki, pieczywo, kasze, makarony,  wyroby cukiernicze, produkty gotowe, przekąski, niektóre przyprawy z dodatkiem mąki  pszennej).

Natomiast produkty zalecane, którymi można zastąpić zboża glutenowe to ryż, komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana, amarantus, produkty z mąki kukurydzianej, a także certyfikowane bezglutenowe płatki owsiane i produkty skrobiowe (ziemniaki, bataty).

Dieta bezglutenowa, Przekreślony kłos

Celiakia - współpraca dietetyczna

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię – zapraszam do kontaktu i zapoznania się z ofertą współpracy. Pomogę Ci wdrożyć dietę bezglutenową tak, by była smaczna i praktyczna!

Napisz do mnie w sprawie współpracy:


    Chcesz rozpocząć współpracę lub masz pytanie?