Celiakia - choroba trzewna
Niezdiagnozowana celiakia może doprowadzić do wielu poważnych powikłań, takich jak wczesna osteoporoza, zaburzenia miesiączkowania i problemy z zajściem w ciążę, niedokrwistość, depresja.
Zalecenia żywieniowe w celiakii obejmują przede wszystkim stosowanie ścisłej diety bezglutenowej do końca życia. Z diety należy wykluczyć wszystkie produkty zawierające pszenicę, jęczmień lub żyto. Chorzy na celiakię powinni wybierać produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.
Produkty przeciwwskazane w celiakii, których należy bezwzględnie unikać to wszystkie produkty zawierające pszenicę, jęczmień lub żyto (mąki, pieczywo, kasze, makarony, wyroby cukiernicze, produkty gotowe, przekąski, niektóre przyprawy z dodatkiem mąki pszennej).
Natomiast produkty zalecane, którymi można zastąpić zboża glutenowe to ryż, komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana, amarantus, produkty z mąki kukurydzianej, a także certyfikowane bezglutenowe płatki owsiane i produkty skrobiowe (ziemniaki, bataty).

Celiakia - współpraca dietetyczna
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię – zapraszam do kontaktu i zapoznania się z ofertą współpracy. Pomogę Ci wdrożyć dietę bezglutenową tak, by była smaczna i praktyczna!