Dieta w SIBO i SIFO

SIBO i SIFO

SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) to zespół rozrostu bakteryjnego w jelicie cienkim, natomiast SIFO (small intestinal fungal overgrowth)- zespół rozrostu grzybiczego. Wyróżniamy również IMO (intestinal methanogen overgrowth), czyli rozrost metanogenów. Różnicę stanowi więc rodzaj mikroorganizmów rozrastających się w przewodzie pokarmowym.

 

SIBO, SIFO – objawy

Objawy SIBO, SIFO i IMO mogą być do siebie bardzo zbliżone. Są to wzdęcia i gazy, niestrawność, bóle brzucha, biegunki (wodniste lub tłuszczowe) lub zaparcia. Dla SIFO charakterystyczny jest nieprzyjemny zapach z ust, częste infekcje okolic intymnych, układu moczowego i jamy ustnej, zmiany skórne. Można zaobserwować również objawy wynikające z niedoborów pokarmowych, spowodowanych zaburzeniami wchłaniania – niedokrwistość megaloblastyczna, objawy neurologiczne, obrzęki, tężyczka, osteoporoza i osteomalacja, utrata masy ciała. 

Organizm człowieka wyposażony jest w kilka mechanizmów chroniących przed nadmiernym rozrostem mikroorganizmów w jelicie. Są to: antybakteryjny kwas żołądkowy, enzymy trawienne, białka przeciwdrobnoustrojowe układu odpornościowego, wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC) pełniący rolę „miotełki” w przewodzie pokarmowym czy zastawka krętniczo-kątnicza (oddzielająca jelito cienkie od grubego). Do SIBO i/lub SIFO dochodzi wtedy, gdy część mechanizmów obronnych ulegnie uszkodzeniu. Przyczyną może być współwystępowanie chorób wpływających na perystaltykę, np. cukrzycy, niedoczynności tarczycy, przewlekłego zapalenia trzustki, a także niedobory odporności, przewlekłe antybiotykoterapie, stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) czy zabiegi w obrębie jamy brzusznej. Dlatego oprócz farmakoterapii, niezwykle ważne jest wspieranie ochronnego środowiska, a dzięki temu zapobieganie nawrotom

Dieta w SIBO

Jedną z najczęściej stosowanych diet w SIBO jest dieta low FODMAP, czyli  ograniczająca fermentujące oligo- di- monosacharydy oraz poliole, które są szybko fermentowane przez bakterie jelitowe, co powoduje nadmierną produkcję gazów w świetle jelita, sprzyjając wzdęciom i bólom. Protokół low FODMAP został stworzony przez naukowców z Uniwersytetu Monash z myślą o pacjentach borykających się z zespołem jelita nadwrażliwego. Składa się z trzech etapów:

  1. Eliminacji produktów zaostrzających objawy z diety, przy jednoczesnym wprowadzeniu zamienników o podobnej wartości odżywczej
  2. Stopniowej reintrodukcji tych produktów do diety 
  3. Personalizacji zaleceń
Dieta low fodmap

UWAGA! Dieta ograniczająca fermentujące węglowodany powinna być wprowadzona dopiero po okresie antybiotykoterapii! Stosowanie diety eliminacyjnej w trakcie leczenia może spowodować przejście mikroorganizmów w stan przetrwalnikujący i zmniejszyć skuteczność terapii!

Jeśli zostało u Ciebie zdiagnozowane SIBO lub SIFO i potrzebujesz pomocy w modyfikacji swojej diety – zapraszam do kontaktu i zapoznania się z ofertą współpracy!

 

Jak będzie przebiegała nasza współpraca?

 

  • Na początku skontaktuj się ze mną poprzez formularz kontaktowy lub napisz maila na magdalandowska@czestujsie.pl – otrzymasz ode mnie propozycje terminu pierwszej konsultacji oraz dane do opłacenia jej. Płatności należy dokonać przed konsultacją.
  • Drugim krokiem będzie wypełnienie formularza wywiadu dotyczącego stanu zdrowia, podejmowanego leczenia, codziennych nawyków oraz potrzeb i oczekiwań względem naszej współpracy.
  • Poproszę Cię o przesłanie mailowo aktualnych wyników badań.
  • Każda nowa współpraca rozpoczyna się od konsultacji online poprzez Google Meets, Skype, Zoom, Messenger lub WhatsApp. Pierwsza konsultacja trwa ok 1.5 godziny. Konsultacja odbywa się w przyjaznej, partnerskiej atmosferze. Wychodzę z założenia, że rolą dietetyka jest pomoc w wypracowaniu indywidualnie dopasowanego i praktycznego planu działania – nie ocenianie czy krytykowanie. W ciągu 2 dni od konsultacji otrzymasz ode mnie podsumowanie spotkania z rozwinięciem poruszanych tematów oraz planem działania.

Konsultacja (pierwsze spotkanie) – 179 zł

Na konsultacji wspólnie ustalimy konkretny plan działania dotyczący modyfikacji diety i stylu życia. Odpowiem na wszystkie Twoje pytania, a po spotkaniu prześlę podsumowanie i materiały edukacyjne, dzięki którym wprowadzanie zmian będzie łatwiejsze.

Konsultacja (kolejne spotkanie) – 129 zł

Jeśli będziesz tego potrzebować - ustalimy termin kolejnej wizyty. Na konsultacji podsumujemy dotychczasowe sukcesy, omówimy pojawiające się problemy i sposoby ich rozwiązania.

Możesz potrzebować dłuższej współpracy niż pojedyncza konsultacja. W takim wypadku zachęcam Cię do zapoznania się z ofertą pakietów. Pierwsza konsultacja jest zawarta w cenie pakietu!

  • Jeśli wybierzesz opcję współpracy z planem żywieniowym – w ciągu 7 dni od pierwszej konsultacji wyślę gotowy jadłospis mailowo. Plan żywieniowy zawiera dokładnie rozpisane składniki, przepisy, listę zakupów oraz tabelę wymienników produktów. Do jadłospisów dołączone będą materiały edukacyjne, dzięki którym nauczysz się samodzielnie komponować posiłki. Jadłospis ma być formą wsparcia oraz narzędziem do nauki, jednak najważniejsza jest edukacja żywieniowa i praca nad wypracowaniem nawyków, które zostaną z Tobą na dłużej.
  • Współpraca zapewnia stały kontakt mailowy, poprzez Facebooka lub Instagram. Dzięki temu możemy na bieżąco przepracowywać pojawiające się trudności i problemy. Możesz przesyłać mi zdjęcia swoich posiłków lub zadawać pytania. Zawsze staram się odpisać tak szybko, jak to możliwe.